Generál kivitelezés lépésről-lépésre

Ingatlanfelújítás Napi helyzet

Ingatlanfelújítás Napi helyzet

Észrevételek

2021. augusztus 29. - MrNE

Közel 2 hónapja tart a felújítás. Azért írom hogy tart, mert nem a munka folyik vagy halad csak az idő. Arra gondoltam, hogy egy kis visszatekintést tennék az eddigi tapasztalatokról, amelyek nem a munkavégzésre, hanem inkább a hozzáállásra vonatkoznak.

Kezdjük a munkakörnyezettel. Korábban már beszéltem arról, hogy nekem sokat számít az -és mindent el is árul egy emberről-, hogy milyen az a környezet ahol dolgozik és amit ott hagy maga után amikor a munkáját befejezte. Hogy bánik a szerszámaival. Rendben, megtisztítva tárolja -e azokat a nap végén, szóval arról az igényről, amit az ember magával és az alkalmazottaival szemben támaszt.

img_7490.JPG

img_7516.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Az udvarról nem lehet bejutni a házba úgy, hogy ne kelljen kerülgetni vagy átlépkedni a földön heverő szanaszét hagyott szerszámokat. Az udvaron félbehagyott bontás és szerszámok mindenfelé. A fedett tároló alatt építőanyagok bedobálva összeborulva.

img_7551.JPG

img_7550.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_7549.JPG

A betonkeverő környezetében a fal, a gázkonvektor kéménye, az új ajtó, a kuka, összecsapva malterrel, betonnal. Valószínűleg annyi lett volna, hogy a betonkeverőt nem közvetlen a fal mellé, hanem a járda túloldalára állítják le, akkor már nem csapták volna össze a falat. De első a kényelem, így kb 1 lépéssel közelebb van az ajtóhoz.

img_7488.JPGimg_7619.JPG

 

 

 

 

 

 

 

img_7486.JPG

Számtalan esetben találtam reggel  7-kor a házat így nyitva és a lámpák is világítottak egész éjjel. Miután megérkezett, megkérdeztem a SM-t hogy mikor mentek el tegnap, azt mondta csak reggel ő kinyitotta a házat, de egyből jött is érte MacMester és másutt dolgoztak (a roncsautó pályán, mert az fontosabb), ide már nem jöttek vissza. Tehát gyakorlatilag 24 órát ment a villany (ami nem számottevő mert LED világítás de azért ez a "leszarom" hozzáállás mindent elárul a vállalkozóról) és nyitva volt az egész ház, ami jobban zavar, mert ez nem a belváros szíve, itt sok a macska, kisállatok is vannak, (sün, egér, patkány stb.) amelyek ha befészkelnék magukat a házba valahol, annak nem örülnék túlzottan.

img_7552.JPG

Van egy régi szennyvízakna, amit meg akarok szüntetni, ezért felnyitottam és mondtam az embereknek, hogy fel lehet tölteni lebomló anyaggal (papír, homok, föld) és a téglakeretet ki kell majd bontani, hogy ez is a kert részévé tudjon válni idővel.

Valahol elcsúszott a dolog, mert tele van öntve malter és betonmaradékkal, amit a keverőből kimostak.

A MacMesternek is mondtam de úgy tűnik ő is ugyan azon a szellemi szinten van, mint a munkásai. Gondolom meg se nézte annyira érdekli a dolog.

 

 

 

 

 

 

 

Ahol jelenleg lakunk, a szemben lakó szomszédnál is építkezés folyik és mindig amikor a munkából hazafelé jövök először elkanyarodom a mi házunk felé, hogy lássam mit kell majd a következő napon kijavíttatnom a kóklerekkel (mert személyesen velük már nem találkozom du. fél 5-kor), majd továbbmegyek ideiglenes szállásunk felé. Egy idő után rájöttem mit tartok olyan furcsának.

A szemben lakó szomszédnál ekkor még dolgoznak a kőművesek.

De nemcsak dolgozgatnak, hanem kb. szürkületig dolgoznak, ami jelen időszakban kb. este fél 8. Továbbá furcsa még hogy Augusztus 20-án is dolgoztak és szombatonként is dolgoznak. MacMesterék se 20-án, se szombaton nem dolgoznak. Érdekes luxusnak tartom ezt az építőiparban, meg is van az eredménye. Gyakorlatilag most ott tartunk ahol a kezdés után kb. 2 héttel kellett volna.

Idő közben ahogy kissé hűvösebbre fordult az idő, hősugárzóval fűtik a szobát és megy a páraelszívó, mert nem szárad a glett. Igaz hogy 1 hónapja még 40 °C volt, amikor kronológiailag ezt kellett volna csinálniuk, ha másfél hónapig nem csak a lábukat lógatták volna.

A jól megérdemelt nyaralás végeztével most megkaptam hogy "csak miattatok jöttünk haza" tehát megszakították a nyaralásukat, hogy a mi házunkon dolgozzanak. Ennek ellenére ott semmi nem történt azóta se, vagyis annyi, hogy a 3cm-es padlószigetelést kivették a helyéről és bedobtak a konyha közepére egy tekercs dilatációs szigetelő csíkot, ami szóltam hogy kimaradt a rendszerből. Valamint beállítottak 2db 2000W-os hősugárzót.

Viszont összefutottunk az iskolai hulladékgyűjtéskor, amikor papírhulladékot vittek beíratni. Tehát azt gondolom a "csak miattatok jöttünk haza" állítás sem fedi a valóságot. Kezdődik az iskola, az időjárás sem kedvezett a nyaraláshoz, de valahogy szükségét érezte jelezni, hogy rajta vannak az ügyön. Csak semmi rá utaló magatartást nem tapasztalok.

Összegezve, már nem vagyok biztos benne, hogy ennek az embernek van víz-gáz központifűtés szerelő végzettsége, megkérdőjelezem azt is, hogy egyáltalán bármilyen építőiparral kapcsolatos végzettsége van.

Teljes mértékben kimeríti a szakbarbár, kókler, emellett a gerinctelen, hazug ember kategóriát.

u.i.: Kíváncsiságból megnéztem ezt a 2 napos hősugárzós fűtést a villanyórán, 105 kWh volt a fogyasztás (kb. 3800 Ft). Augusztus 26-án olvastam le az órát a mérőállás bejelentése miatt, ezért tudom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mekkmester-hazfelujito.blog.hu/api/trackback/id/tr9816673782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2021.08.30. 15:48:24

Én is felújítással küzdök, most már lassan vége lesz. Az elején azt mondta egy cimbi, hogy jobban járok, ha megtanulom és megcsinálom magamnak. Azt hittem, hogy viccelődik... azt hittem.

Spermahajder 2021.08.30. 16:43:05

Azt mondod, két hónap? A tízemeletes panelünkben még áprilisban kezdtek felújítani egy 1+2xfél szoba étkezős, 58 nm-es lakást. Hogy valami tevékenység minden munkanap folyt, azt a minden áldott nap zajló betonfúrás-vésés-kalapálás bizonyítja. Most így augusztus utolsó napjaiban még mindig fel-fel dübörög a betonfúró. Hogy mikor lesz vége, csak a jó ég a tudója. Az egész nyarunk így telt el.
Az már csak hab a tortán, ez az első fecske meghozta több másik tulajdonos felújítási kedvét is, így közben újabb 4-5 lakásban is megkezdődtek a munkálatok, szorgos fúrók és kalapácsok dübörgése közepette. Így zajlik az élet mifelénk.

eßemfaßom meg áll 2021.08.30. 18:12:19

Arra gondoltál-e, hogy ezeket elzavarod? A Parkside ahogy olvasom visszatérően szúrja a szemed, pedig sok jól dolgozó szaki is használja, ha nem selejtes akkor jól megcsinálja a dolgát aztán 3 éven belül ugyis szarni megy és akkor kap a szaki ingyen egy újat amit megint le tud gyilkolni

Csak a yamaha 2021.08.30. 18:32:11

Részben igazat adok a dolgokban..Na de miért kellene ünnepnap is dolgozni+valszeg a legolcsobb lett a nyerő..Ja és igen nincs szaki,aki van a fullon van munkával..És igen jutobnetthuszár ként"biztos jól fog sikerülni minden..Nem de legalább olcsóbb és lehet hogy még szarabb lesz......;-)De hajrá és kitartás a sok okosvagyokdehülyeIS nek..;-)

Quadanium 2021.08.30. 19:33:23

@Csak a yamaha: ott a pont. A neten olvastam, hogy épül a ház és mennyiért a legolcsóbb a munka. Akkor annak úgy kell lennie!
Ez a kedvencem:
"Van egy régi szennyvízakna, amit meg akarok szüntetni, ezért felnyitottam és mondtam az embereknek, hogy fel lehet tölteni lebomló anyaggal (papír, homok, föld) és a téglakeretet ki kell majd bontani, hogy ez is a kert részévé tudjon válni idővel"
Lebomló anyagokkal, mint a föld és a homok.... :)
A napelen atomerőmű, mi? :)

MrNE 2021.08.30. 20:45:06

@eßemfaßom meg áll:
Ma megkértem őket hogy vonuljanak le.
Nincs egyébként bajon a Parkside-dal, nekem is van barkács célra. Nem tartom profi gépnek, hogy mindennapos használatra legyen fogva, de mint barkács teljesen jó.

MrNE 2021.08.30. 20:49:27

@Csak a yamaha:
Nem kell ünnepnap dolgozni és igazából hétvégén sem, de ezek egyáltalán nem dolgoztak, ha ott voltak akkor is vissza kellett bontani mert gané munkát végeztek.
Az építőiparban egyébként elterjedt (felénk), hogy szombaton is dolgoznak.
Nem a legolcsóbb lett a nyerő, ha korábbi bejegyzést is olvasol pl. az elsőt, írtam, hogy a család nyomására a generálkivitelezéssel foglalkozó sógorom kapta a munkát.
A youtube...akármit nem értem.

MrNE 2021.08.30. 20:51:21

@Quadanium:
Igen, látom sikerült kiragadni a felsorolásból 2 nem odaillő tételt.
Igazából gratulálok hogy leszűrted a lényeget ;)

MrNE 2021.08.30. 20:54:04

@Spermahajder:
Régebben laktam panelban, ahol szintén voltak időnként felújítások.
Akkoriban azon gondolkodtam, hogy ha ilyen mértékben szétfúrják a lakást/lakásokat, nem gyengül -e meg statikailag az épület.
Persze gondolom ezek nem mind fúrások voltak, hanem csempe bontás stb.

MrNE 2021.08.30. 20:56:33

@arthurthedent:
Volt részem néhány ház felújításában, de még így se mondanám hogy belevágnék az építőiparba mint vállalkozó pl.
De a józan paraszti ész néha többnek bizonyul mindenféle szaktudásnál. Itt legalábbis ez volt a helyzet.

a nagy hohohorgász 2021.08.30. 21:07:32

Azt azért megkerdeznem hogy látatlanban hogyan tudod megitelni hogy egy mesterember hogyan dolgozik???? És hogyan ítéled meg hogy az alacsonyabb ár az =szar minőség???? A kínainal fél liter kóla 150ft, Auchan 180 ft, éjjel nappali 250 ft, szórakoztató egység 400ft ( te is biztos a 400ftosat veszed????) nekem a referencia munkával se gyere mert azt egy generalkivitelezonel elég nehéz csekkolni.... jóformán csak egy bonyolult szerződéssel tudod bevedeni magad amit senki nem ír alá.... szóval okoskodni lehet de ha kell valami akkor szerencse függő. Ha megállapodást kötött az árban és a minőségben akkor onnantól a szaki a hibás és kész. Az is milyen már hogy várni kell rá x hónapot (ez oké így állapodtak meg) de azt egyik sem mondja hogy 5 helyen dolgozik egyszerre ugyanazzal a csapattal!!!!! Ezeket mind törvényben kéne kezelni, hogy számonkérés lehessen az ügyfél részéről. Ha a buzisimogatas helyett ezzel kampanyolna az osszefosas akkor mindjárt szivna a fogát o1g.... de hát az átlag ember senkit sem érdekel....

élhetetlen 2021.08.30. 23:00:08

@Spermahajder: Egyetlen ötletem van, ami nálam működik, a füldugó. Alattam 3 hónapja csinálnak valamit, hol fúró, hol kopácsolás, a füldugó jó!
süti beállítások módosítása